Erosieve gebitsslijtage, ook wel bekend als slijtage door zuur, zuurerosie, glazuurerosie of tanderosie neemt toe en zou weleens kunnen uitgroeien tot de grootste bedreiging voor de gezondheid van onze tanden op de lange termijn. Dit vormt een ware uitdaging voor de 21ste eeuw. Toch hebben maar weinig mensen hiervan gehoord.

De baanbrekende studie heeft onthuld dat een modern zuurrijk dieet tanderosie kan veroorzaken.

Wat is de zure waarheid over tanderosie?
bijna 1 op de 3 jongvolwassenen tekenen vertoont van gebitsslijtage

Het is bekend dat gebitsslijtage toeneemt naarmate we ouder worden. De resultaten van deze studie zijn des te opmerkelijker. Ze tonen aan dat maar liefst 30% van de jongeren (18- tot 35-jarigen) al enige tekenen vertoont.

De eerste tekenen zijn niet zichtbaar voor ons. Een tandarts die controleert op tandbederf en tandpijn, zal ook controleren op de volgende 5 tekenen van tanderosie: glazuur dat zwak, dun, transparant of doorschijnend, geel en dof is.

Een modern zuurrijk dieet kan het risico voor uw tanden meer verhogen dan u denkt.

Al bij vier 'zuurmomenten' per dag loopt u kans op slijtage aan het glazuur van uw tanden.

Het zijn niet alleen de koolzuurhoudende dranken of wijn. Verrassend genoeg kunnen zelfs onze gezondere keuzes zoals: fruit, vruchtensappen, koolzuurhoudend water met citroensmaak als slasauzen bijdragen aan de dagelijkse ´zuurmomenten´.

Ontdek welk effect ons huidige dieet op het gebit heeft. Dit is de zure waarheid over tanderosie.

Glazuur en
tanderosie

Tandglazuur is de buitenste witte, mineraalrijke beschermlaag van je tanden. Het is niet alleen sterk, maar tevens de hardste substantie die ons lichaam aanmaakt. Het is echter opmerkelijk dat tandglazuur door zuren in ons dagelijkse eten en drinken kan verzwakken of verzachten. Als tandglazuur verzwakt, kan het makkelijker afslijten. Na verloop van tijd kan het geleidelijk dunner, doffer en doorschijnend worden. Uiteindelijk zal de gele onderlaag zichtbaar worden. Dit zijn slechts enkele gevolgen van tanderosie.

Gebitsslijtage kan omschreven worden als het verlies van tandsubstantie (b.v. tandglazuur) en is iets anders dan tandbederf. Het kan veroorzaakt worden door zowel mechanische (b.v. tandenknarsen) als chemische (b.v. voedingszuren) invloeden. Erosieve gebitsslijtage is het proces waarbij slijtage van het tandglazuur optreedt als gevolg van voedingszuren.

PROGLASUR is ontwikkeld om onze generatie te helpen onze tanden te behouden voor de toekomst.

Wij vinden dat iedereen, jong of oud, sterke, gezonde en mooie tanden zou moeten hebben en tegelijkertijd zou moeten kunnen genieten van heerlijke, gezonde voeding en dranken, een leven lang.

Daarom hebben wij onze toegewijde verslaggevers op een wereldwijde missie gestuurd om de harde feiten over tanderosie boven tafel te halen. Aangespoord door het baanbrekende onderzoek zullen zij bekendmaken hoe tanderosie bij iedereen kan optreden en wat we kunnen doen om onszelf te beschermen tegen deze steeds vaker voorkomende bedreiging voor onze tanden.

Ze zullen de ZURE WAARHEID boven tafel halen bij tandartsen, wetenschappers, fruittelers, wijnproevers en degenen onder ons die genieten van hun dagelijkse gezonde voeding.